Dikkat, Hafıza ve Görsel Algı Etkinliği
Algılama, tüm duyuların etkileşimi ile gerçekleşir, ancak görsel algılama diğer algılar içinde en etkili ve en güçlü olanıdır. Algılamayı tanımlayacak olursak; duyu organlarına gelen uyarıcılara zihinde anlam verilmesi; uyarıcıların yorumlanması ve örgütlenmesidir diyebiliriz. Algı yeteneği üzerinde çalışan araştırmacılar, bebeklik döneminde en çok görsel ve işitsel algının etkili olduğunu belirtmişlerdir. . Göz; renk, ışık, konum, boyut, hareket, perspektif gibi çeşitli duyumları algılamayı sağlayan bir organdır ve görsel algılama, bireyin gördüğünü kavrama yeteneğidir.
Görsel algı becerileri, okuma, yazma, bulmacaları tamamlama, kesme, çizim yapma, matematik problemlerini tamamlama, giyinme, karışık bir çekmecede çoraplarınızı bulma gibi birçok günlük beceri için önemlidir. Bu günlük işleri bağımsız olarak yerine getirmede zorlanan bir çocuğun öz güveni zarar görebilir, akademik performansında düşüşler ve oyun becerilerinde azalmalar görülebilir.
Görsel algı, gözlem ve dikkat gerektiren her etkinlik için vazgeçilmezdir. Görsel algı eğitimi, görsel algıdaki yanılsamaları azalttığı gibi, geometrik zekanın gelişmesine de yardımcı olur. Görsel algının gelişmesiyle birlikte çocuğun tasarım becerilerinin gelişmesine, matematik becerilerinin de artmasına destek vermektedir.
Anasınıfımızda yaptığımız görsel algı etkinliğinde renkleri ve dizilimini hafızasında tutup gördüğünü aktarmayı sağladık. Dikkat, hafıza ve görsel algı becerilerini geliştiren bu etkinlikte öğretmenimiz istediği gibi renkleri diziyor sonrasında dizdiği sırayı kapatarak aynı işlemi görmeden öğrencinin yapmasını sağlıyor.